+

Vitaminen zijn organische verbindingen die in kleine hoeveelheden nodig zijn om te leven. We halen onze vitaminen uit voedsel, omdat het menselijk lichaam er ofwel niet genoeg van produceren, of helemaal niet. Een organische verbinding bevat koolstof. Wanneer een organisme (levend wezen)niet genoeg van een organische chemische verbinding, die het in kleine hoeveelheden nodig heeft, kan produceren, en het daarom uit voedsel moet halen, is er sprake van een vitamine.

Soms is de verbinding een vitamine voor een mens, maar niet voor andere dieren. Bijvoorbeeld, vitamine C (ascorbinezuur) is een vitamine voor de mens, maar niet voor honden, omdat honden kan genoeg produceren (synthetiseren)voor hun eigen behoeften, terwijl de mensen niet kunnen.

Simpel gezegd, een vitamine is zowel:

  • Een organische verbinding (bevat koolstof)
  • Een essentiële voedingsstof die het lichaam niet genoeg zelf kan produceren, en het daarom uit voeding moet halen

Er zijn op dit moment 13 erkende vitaminen

Volgens het medisch woordenboek van MediLexicon:

Een vitamine is een van een groep van organische stoffen die in kleine hoeveelheden in natuurlijke voedingsmiddelen voorkomt. Zij zijn essentieel voor de normale stofwisseling. Onvoldoende hoeveelheden in de voeding kunnen deficiëntie ziekten veroorzaken.

Vet oplosbare en water oplosbare vitaminen…

Er zijn in vet oplosbare en in water oplosbare vitaminen. Vet oplosbare vitaminen worden opgeslagen in het vetweefsel van het lichaam en de lever.

Vet oplosbare vitaminen zijn gemakkelijker op te slaan dan in water oplosbare vitaminen, en kunnen dagen in het lichaam blijven als reserve, een aantal van hen zelfs voor maanden. Vet oplosbare vitaminen worden geabsorbeerd door het darmkanaal met behulp van vetten (lipiden)

Water-oplosbare vitaminen worden niet lang in het lichaam opgeslagen. Ze worden vrij snel uitgestoten via de urine. Water-oplosbare vitaminen moeten vaker worden vervangen dan die in vet oplosbare.

Vet oplosbare vitaminen

  • Vitamine A
  • Vitamine D
  • Vitamine E
  • Vitamine K

Water-oplosbare vitaminen

  • Vitamine B1
  • Vitamine B2
  • Vitamine B3
  • Vitamine B5
  • Vitamine B6
  • Vitamine B7
  • Vitamine B9
  • Vitamine B12
  • Vitamine C

Lijst van vitaminen :

Vitamine A

  • Chemische namen - retinol, retinal, en vier carotenoïden (zoals bètacaroteen)
  • Tekort kan nachtblindheid en keratomalacia (oogaandoening die resulteert in een droge hoornvlies) veroorzaken

Goede bronnen

Bijenpollen, lever, levertraan, wortel, broccoli, zoete aardappelen, boter, boerenkool, spinazie, pompoen, sommige kazen, eieren, abrikozen, meloen en melk.

Vitamine B1

  • Chemische naam - thiamine
  • Een tekort kan leiden tot beriberi (een aandoening waarbij één vorm het vaat en hartstelsel aantast. De ander vorm manifesteert zich met symptomen van neurologische aard beriberi betekent "ernstige zwakte" in het Singalees.) en Wernicke-Korsakoffsyndroom (blijvende geheugenstoornis die ook voorkomt bij langdurig overmatig alcohol gebruik.)

Goede bronnen

Gist, goji bessen, varkensvlees, granen, zonnebloempitten,bruine rijst, volkoren rogge, asperges, boerenkool, bloemkool, aardappelen,sinaasappelen, lever en eieren.

Vitamine B2

  • Chemische naam - riboflavine
  • Deficiëntie kan Ariboflavinosis veroorzaken.

Goede bronnen

Chlorella, Goji Bessen, asperges, bananen, kaki, okra, snijbiet,kwark, melk, yoghurt, vlees, eieren, vis, en groene bonen.

Vitamine B3

  • Chemische naam - niacine
  • Een tekort kan leiden tot pellagra (een vitaminedeficiëntieziekte)

Goede bronnen

Lever, hart, nieren, kip, rundvlees, vis (tonijn, zalm), melk,eieren, avocado's, data, tomaten, bladgroenten, broccoli, wortelen, zoete aardappelen, asperges, noten, volle granen, peulvruchten, paddestoelen, en biergist.

Vitamine B5

  • Chemische naam - pantotheenzuur.
  • Deficiëntie kan paresthesie een stoornis in de gevoelswaarneming) veroorzaken.

Goede bronnen

Chlorella, vlees, volle granen (malen kan vitaminen verwijderen), broccoli, avocado's, koninginnegelei, vis eierstokken.

Vitamine B6

  • Chemische namen - pyridoxine, pyridoxamine, pyridoxal
  • Tekort kan bloedarmoede of perifere neuropathie (aandoenig die de functie en structuur van onze zenuwen in onze ledematen veroorzaakt. Dit kan tijdelijke of zelfs blijvende gevolgen hebben) veroorzaken.

Goede bronnen

Vlees, bananen, volle granen, groenten en noten. Wanneer melk wordt gedroogd verliest het ongeveer de helft van haar B6. Invriezen en inblikken kunnen ook de inhoud te verminderen.

Vitamine B7

  • Chemische naam - biotine
  • Tekort kan dermatitis (ontsteking van de huid), enteritis (ontsteking van de darm) veroorzaken.

Goede bronnen

Eigeel, Lever, sommige groenten.

Vitamine B9

  • Chemische namen - foliumzuur, folinezuur.
  • Een tekort kan leiden tot zwangerschap deficiëntie gekoppeld aan geboorteafwijkingen.

Goede bronnen

Bladgroenten, peulvruchten, lever, bakkersgist, sommigeverrijkte graanproducten, zonnebloempitten. Verschillende vruchten hebben matige hoeveelheden, net als bier.

Vitamine B12

  • Chemische namen - cyanocobalamine, hydroxycobalamine, methylcobalamin.
  • Tekort kan leiden tot megaloblastaire anemie.(motorische afwijkingen, dementie).

Goede bronnen

Chlorella, spirulina, bijenpollen, goji bessen, tarwegras vis, schaal-en schelpdieren, vlees, gevogelte, eieren, melk en melkproducten. Sommige verrijkte granen en soja-producten, evenals versterkte voedingsgist.

Vitamine C

  • Chemische naam - ascorbinezuur.
  • Tekort kan leiden tot megaloblastaire anemie. (motorische afwijkingen, dementie).

Goede bronnen

Groenten en fruit. Goji bessen, de Kakadu pruim en de Camu Camu vrucht hebben de hoogste vitamine C inhoud van alle voedingsmiddelen. Lever heeft ook vitamine C.

Vitamine D

  • Chemische namen - ergocalciferol, cholecalciferol
  • Tekort kan rachitis(besmettelijke botziekte die, veelal bij kinderen, vergroeing veroorzaakt), osteomalacie( botvergroeing die veelal bij ouderen voorkomt) veroorzaken.

Goede bronnen

Geproduceerd in de huid na blootstelling aan ultraviolet B licht van de zon of kunstmatige bronnen. Vinden in vette vis, chlorella, spirulina, bijenpollen, eieren, rundvlees lever en champignons.

Vitamine E

  • Chemische namen – tocoferolen, tocotriënolen
  • Deficiëntie is zeldzaam. Kan lichte hemolytische anemie (Wanneer er meer rode bloedcellen worden afgebroken dan er worden aangemaakt) bij pasgeborenen veroorzaken

Goede bronnen

Chlorella, spirulina, bijenpollen, goji bessen, kiwi's, amandelen, avocado, eieren, melk, noten, groene bladgroenten, onverwarmde plantaardige oliën, tarwekiemen en volkoren producten.

Vitamine K

  • Chemische namen - fyllochinon, menaquinonen
  • Tekort kan bloedende diathese (verhoogde neiging tot bloeden) veroorzaken.

Goede bronnen

Chlorella, spirulina, groene bladgroenten, avocado, kiwi's. Peterselie bevat veel vitamine K.

maandag, september 02, 2013

0 reacties:

Een reactie posten

 
Top