+


Deze kleine, zwart en bruin gekleurde superfood staat in de gezondheidswereld bekend als een echte kampioen.

Chia zaden hebben een lange lijst van voordelen voor de gezondheid, waaronder een goede bron van gezonde omega-3 vetzuren, calcium en vezels.

Deze smaakarme zaden kunnen heel of gemalen worden gegeten, maar kunnen ook, door toevoeging van water worden omgezet in gels. Dankzij hun sponsachtige karakter, kunnen ze aan bijna alles worden toegevoegd. Van soepen tot salades van smoothies tot groente/fruitsappen. Chia zaden zijn een gezonde bron van eiwitten, mangaan en fosfor, en ze zijn een ideale optie voor veganisten, vegetariërs, tijdens een afslankdieet en mensen met een gluten allergie.

En behalve de mogelijkheid om chia toe te voegen aan je maaltijden, kunnen deze zaden ook worden gebruikt om zelfgemaakte haarmaskers maken, en zelfs helpen bij het verminderen van acne littekens op je gezicht.

Zeven verrassende toepassingen voor chia zaden :

Ontbijt topper

Om Chia zaden om te zetten in een gezonde topper, voeg je ze 's ochtends toe aan je ontbijtgranen, yoghurt of zelfs in je pannenkoeken. En weet je wat? Je zal niet eens het verschil proeven.

Soep binder

Als je liever geen gebruikt wil maken van bloem als bindmiddel voor je soep of stoofpot, kan je ook gebruik maken van overnight geweekte Chia zaden. Dit is ook zeer geschikt voor degenen die geen gluten kunnen verdragen.

Gezonde pudding

Vergeet verwerkte pudding die in de supermarkten te koop zijn: Van Chia zaden kun je gemakkelijk de perfecte zelfgemaakte (en gezonde) pudding maken ;

Benodigdheden: (voor 1 persoon)

  • 2 eetlepels Chia (20gram)
  • 200 ml amandelmelk
  • Handje vruchten naar keuze
  • Eventueel honing
  • Jampot (schoongemaakt)

Bereiding:

Gooi een handje Chia zaden in een glazen potje, samen met bijvoorbeeld wat bramen, frambozen en aardbeien. Vul daarna aan met amandelmelk, Dekseltje er op, eventjes schudden, 30 minuutjes laten koelen in de koelkast en je pudding is klaar! Je zou wat honing kunnen toevoegen om aan te zoeten.

Chia zaad bloem

Voor een andere glutenvrije optie, kunnen chia zaden worden gebruikt om bloem te vervangen voor het bakken. Echter, als je een dunnere beslag of deeg wilt maken, meng de Chia zaadbloem dan met glutenvrij meel voor de juiste consistentie.

Barbecueën

De volgende keer dat je gaat grillen of barbequen, voeg dan wat Chia zaden toe aan de barbecue sauzen om ze lekker wat dikker te maken.

Haarmasker

Op zoek naar een nieuwe en natuurlijke manier om je haar te hydrateren? Voeg een beetje citroensap toe een Chia zaad gel en smeer het mengsel in je haar. Laat circa 10 minuten intrekken, daarna grondig uitspoelen.

Littekens

Een ander zelfgemaakt beauty recept : Breng Chia gel aan op littekens en zie de roodheid verminderen.

Hoe gebruik jij chia zaden? Laat het ons weten in de reacties!


woensdag, september 18, 2013

0 reacties:

Een reactie posten

 
Top