+


De meeste vruchten zoals appels, peren, bananen, sinaasappels etc. passen in een gezonde voeding. Maar we zouden ze nooit nemen als een bron van eiwitten. Alle vruchten hebben sporen van eiwit - een kopje appels bijvoorbeeld biedt 1 gram aan eiwitten en een kopje rozijnen ongeveer 5 gram (volgens de USDA - U.S Department of Agriculture). Groenten zijn vergelijkbaar - een kopje wortelen, uien of tomaten leveren ook ongeveer 1 gram eiwit. Maar er bestaat een vrucht die geteeld wordt hoog in het Himalaya gebergte. Deze vrucht bevat talrijke mineralen, sporenelementen en vitaminen en wordt beschouwd als een grote bron van plantaardige eiwitten. Dan hebben we het natuurlijk over de Goji bes. Slechts één kopje Goji bessen (ook wel wolfberry of boksdoorn genoemd) bevat tot 12 gram eiwit!

Wat zijn eiwitten?

Eiwitten bestaan uit aminozuren. Er zijn in totaal 22 aminozuren waarvan wij er 8 uit onze voeding moeten halen. Deze noemen wij essentiële aminozuren. Eiwit is een belangrijk onderdeel van onze dagelijkse voeding. Eiwitten zijn de bouwstenen van ons lichaam. Zij helpen continu bij het vervangen onze lichaamscellen en zijn zeer belangrijk bij de groei van kinderen.

Gezond dieet

Het is wetenschappelijk bewezen dat een eiwitrijk dieet een gezonde manier is om gewicht te verliezen.
Dit houdt in dat de dagelijkse voeding veel eiwitten moet bevatten maar een laag koolhydraatgehalte heeft.
Dus geen "snelle suikers" zoals gevonden worden in wit brood, witte pasta, rijst en producten met transvetten als koekjes en gebak. Zodra er een tekort onstaat aan koolhydraten in het lichaam, schakelt het lichaam over op het verbranden van eiwitten. Ideaal dus om op een gezonde manier af te vallen of op gewicht te blijven.


Nog een aantal positieve eigenschappen van de Goji bes :

  • Zij bezitten 18 van de 22 aminozuren en misschien wel meer carotenoïden (stofjes die zich omzetten in vitamine A) dan enig ander voedsel op aarde. Dus ook meer dan in wortelen!
  • Ze zitten bomvol vitamine C en bevatten een polysacharide (koolhydraat) waarvan bekend is dat het een krachtige "Secretagogue" is. (Een stof die het menselijk groeihormoon stimuleert.)
  • Goji bessen bevatten zeaxanthine en luteïne die de gezondheid van onze ogen beschermt.
  • De Goji bes zit vol antioxidanten en flavonoïden die ons beschermen tegen schade aan onze lichaamscellen.


De Solanaceae familie

Deze ongelooflijke besjes uit de &qout;Solanaceae familie" (waartoe ook de aardappel, tomaat, wolfskers, aubergine en peper behoort) is inheems in Zuidoost- Azië. Oorspronkelijk gekweekt in het ongelooflijk harde klimaat van het Himalaya gebergte, maar die nu ook groeit in China en zuidoost Europa. Het hoge gehalte aan voedingsstoffen die de Goji bessen bezitten is iets om enthousiast over te worden en maakt het zeker niet vreemd dat ze zijn verheven tot "Superfood".vrijdag, oktober 11, 2013

0 reacties:

Een reactie posten

 
Top