+


Geen of minder vlees eten

Het minderen of niet meer eten van vlees kan zeer gezond en lonend zijn voor je lichaam. Echter, de meeste mensen (vegetariërs) inclusief soon-to-be vegetariërs en hun vleesetende dierbaren, zijn vaak bezorgd over het verkrijgen van voldoende eiwitten. Gelukkig, met een beetje extra aandacht voor je dagelijkse voeding krijg je alle benodigde eiwitten (proteïne) binnen die je lichaam nodig heeft. 

De meeste mensen zijn gewend aan het krijgen van eiwit uit vlees, maar welk voedsel is nog meer rijk aan eiwitten? Hieronder vind je de 10 meest eiwitrijke voedingsmiddelen die je kunt gebruiken als vleesvervanger.

1. Spirulina

Spirulina is 65 tot 71 procent compleet eiwit in vergelijking met rundvlees. Rundvlees bevat slechts 22 procent. Naast het feit dat eiwitrijke Spirulina een uitstekende bron van essentiële aminozuren en mineralen is, wordt het ook nog eens heel gemakkelijk opgenomen door je lichaam. Je hoeft slechts twee eetlepels (+/- 20g) Spirulina poeder te gebruiken als een eiwitvervanger voor een maaltijd. 

2. Hennep producten

Hennepzaad eiwitgehalte: 3 eetlepels (+/- 30g) bevat 6 gram eiwitten.
Hennepmelk bevat 2 gram per kopje.

Als je allergisch bent voor soja, of gewoon hysterisch door de oestrogene activiteit bent, zijn Hennep producten jou beste alternatief! Verkocht als een zuivel alternatief of als zaden, is hennep één van de weinige plantaardige eiwitten die je voorzien van alle 8 essentiële aminozuren. Deze essentiële aminozuren zuren kan je lichaam niet zelf produceren. Maar zijn zeker nodig voor spieren op te bouwen en het creëren van meer eiwit. 

De vetzuren in Hennepzaad en hennepmelk boosten je immuunsysteem. Het gewas zelf is zeer duurzaam, groeit zo snel als 10 meter in 100 dagen en wordt gebruikt voor een diverse doeleinden. Zo wordt er bijvoorbeeld ook uit de hennenplant CBD (Cannabidiol) ontrokken, hier wordt CBD olie van gemaakt. 

3. Chia zaad

Chia zaad eiwit inhoud: 3 eetlepels  (+/- 30g) bevat 4 gram eiwitten. Hoewel het eiwitgehalte niet zo hoog is als sommig ander plantaardig voedsel, zijn Chia zaden een enorme voedingswaarde bron.
Om te beginnen, zijn ze ongelooflijk vezelrijk, met bijna de helft (11 g) van de ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) die je elke dag nodig hebt. Het neemt je hongergevoel weg omdat het langzaam verteert en je eet minder calorieën.

Ze bevatten ook 18 procent van je dagelijkse calcium behoefte, meer dan driemaal dat van melk. Calcium helpt je botten  gezond te houden. 
Chia zaden hebben geen smaak, dus je kunt het aan elk gewenste maaltijd of sap toevoegen zonder dat je de smaak van verandert. In tegenstelling tot Flax, hoeft Chiazaad niet gemalen te worden om je lichaam alle voedingsstoffen te kunnen absorberen. Persoonlijk vind ik het wel beter! 

4. Quinoa

Quinoa eiwit gehalte: 1 kopje gekookte Quinoa (185 g) bevat 8 gram eiwit.
Quinoa is misschien wel een van de meest perfecte niet-dierlijke bronnen van eiwit op de planeet. Wat Quinoa (spreek uit scherp-wah) uniek maakt is dat het de enige plantaardige bron van complete eiwitten is. "Volledig" betekent dat het alle 9 essentiële aminozuren bevat die cruciaal zijn voor het optimaal functioneren van je lichaam en je gezondheid. Het is ook een prachtige optie voor degenen die een glutenvrij dieet volgen , omdat het volledig glutenvrij is!

5. Tempeh

Tempeh eiwitgehalte: 1 portie (100g)  heeft 15 gram eiwit. Tempeh is een op soja gebaseerde vleesvervanger, de stevigere vorm van tofu. Gefermenteerde levensmiddelen zou een onderdeel van ieders dieet, vegetarisch of niet moeten zijn. Tempeh is er een die is taai en heerlijk, zelfs Die-Hard hamburger fans zijn er dol op! 

Het is gezond en een veel gezonder dan de zwaar bewerkte tofu die zijn bezaaid met slechte kwaliteit gemodificeerde eiwitten, natrium, chemicaliën en zetmeelrijke vulstoffen. Naar mijn mening is het niet met andere voedingsmiddelen of qua smaak te vergelijken met een sappige biefstuk, maar voor vegetarische optieis het niet eens zo slecht.

6. Amandelen en Amandelboter

Amandelen eiwitgehalte: (tussen 6 en 8 gram, per handvol). Als je noten wilt toevoegen aan je salade voor de benodigde eiwitten, kun je het best kiezen voor een handvol amandelen. 
Amandelboter is minder giftig en allergeen dan pindakaas, hoewel het eiwitgehalte vergelijkbaar is met pindakaas. Toch is de kwaliteit eiwitten beter van Amandelboter niet de hoeveelheid die je ervan gebruikt.

7. Verse groente

Yep!, verse groente zullen je van een stoot eiwitten voorzien. 1 kopje gekookte spinazie heeft ongeveer 7 gram eiwit. Hetzelfde portie sperziebonen heeft ongeveer 13 gram. 2 kopjes gekookte boerenkool? 5 gram. 1 kopje gekookte erwten? 9 gram.

8. Linzen en bonen

Van linzen en bonen weten we dat deze erg gezond voor ons zijn maar wist je dat... 1 kopje ijzerrijke linzen maar liefst 18 gram eiwitten bezit , bijna net zoveel als 100 gram biefstuk. 1 kopje kikkererwten, bevat 15 gram eiwitten, evenals een kopje zwarte of bruine bonen.

9. Biologische Griekse yoghurt (naturel)

Een kommetje Griekse yoghurt van +/- 170 gram bevat 15 tot 20 gram eiwitten. Alle zuivelproducten zijn goede bronnen van proteïne. Een glas melk voorziet je van 8 gram eiwitten, maar Griekse yoghurt is een eiwit krachtpatser, met twee keer het eiwit en de helft van de suiker en koolhydraten van reguliere yoghurt. 

Griekse yoghurt bevat dezelfde hoeveelheid eiwitten als een portie (100 gram) mager vlees. Tip! Gooi een handvol amandelen door je Griekse yoghurt s'ochtends en je hebt al de helft van je dagelijkse eiwitinname binnen bij het ontbijt!

10. Eieren

1 ei bevat 6 gram aan eiwitten. Er is een hele logische verklaring voor het feit dat "het Ei" bijna wereldwijd zo'n populaire keuze is voor het ontbijt. Het eiwit in eieren heeft de hoogste biologische waarde, het is het beste verkrijgbare proteïne die de eiwit behoefte van je lichaam ondersteunen. Er is geen voedingsproduct die dit overtreft met inbegrip van rundvlees. 

De dooiers bevatten vitamine B12, tekortkomingen die vaak voorkomen bij een vegetarisch dieet. Een B12 tekort kan aandacht-, stemming- en denkproblemen veroorzaken, terwijl er een verhoging van bloed homo-cysteïne niveaus ontstaat. Dit is weer een risicofactor voor hart-en vaatziekten, dementie en de ziekte van Alzheimer. 

Om de gezondste eieren te krijgen, kun je het best biologische eieren kopen of naar een lokale producent (boer) wiens kippen klein zijn en zich voeden met gras, insecten en biologisch graan. Weetje! Studies hebben aangetoond dat E.coli en salmonella besmetting via eieren direct gerelateerd kunnen worden aan de grootte van de kippenhouderij. Hoe grootschaliger de eierproductie, hoe groter de kans op besmetting.

Ben je van plan te minderen of te stoppen met vlees eten of eet jij al langere tijd geen vlees meer?
Wij en natuurlijk onze lezers zijn erg geïnteresseerd naar je verhaal!

Hieronder kun jij je verhaal of opmerkingen plaatsen, we zijn benieuwd!


maandag, augustus 18, 2014

0 reacties:

Een reactie posten

 
Top