+


Welke groenten en fruit kan ik het best biologisch kopen?

In de groenten en fruit sector wordt, zoals men weet, veel pesticiden gebruikt om de groenten en fruit er zo mooi mogelijk uit te laten zien in de schappen van de winkels. Wees eerlijk een appel met een lelijke plek die kopen we niet! Toch?!?

Het gezondste is het om al je fruit en groenten biologisch te kopen, maar vele van ons kunnen ons dit gewoonweg niet veroorloven want biologisch voedsel is nu eenmaal duurder.
Heb je er weleens aan gedacht om gedeeltelijk biologisch te eten? Dan kies je alleen de soorten groenten en fruit waarvan de gewone variant erg veel pesticiden bevat. Maar welke soorten bevatten dan veel pesticiden is je volgende gedachte...verderop in de blog hebben wij een uitgebreide lijst voor je samengesteld van fruit en groenten die je beter biologisch kunt kopen. Maar eerst...

Wat is nu eigenlijk biologisch voedsel?

Biologische voeding (groenten en fruit) wordt gekweekt zonder gebruik van chemische/synthetische pesticiden en herbiciden (bestrijdingsmiddelen). Het land wordt bemest met natuurlijke producten en er worden ecologische pesticiden gebruikt. Biologische groenten en fruit worden niet bestraald, zijn vrij van kunstmatige toevoegingen en/of industriƫle oplosmiddelen.


Met andere woorden: Gewoon puur natuur!


Het effect van pesticiden op ons ecosysteem (milieu)

We hebben allemaal geleerd dat chemische producten slecht zijn voor ons milieu. Aangezien er in dit tijdperk een overvloed aan voedsel geproduceerd wordt, wordt ook ons ecosysteem op grote schaal aangetast door alle chemische bestrijdingsmiddelen die gebruikt worden in deze sector. Maar liefst 98% van alle chemische pesticiden die gespoten worden hebben invloed op hun omgeving, het tast de diversiteit aan insecten, planten en organismen aan, die samen ons ecosysteem in balans houden. En alles bij elkaar heeft dit een groot aandeel in "Global warming" het opwarmen van onze aardbol en de aantasting van onze ozonlaag.

Chemische pesticiden en onze gezondheid

Uit vele studies blijkt dat er een verband is tussen chemische pesticiden en verscheidene soorten kanker. De drie bekendste vormen hiervan zijn: prostaatkanker, longkanker en leukemie. Er zijn ook sterke aanwijzingen dat het het risico op neurologische aandoeningen verhoogt wanneer men blootgesteld is aan chemische bestrijdingsmiddelen. Mensen die in aanrakingen zijn geweest met pesticiden (in lage concentraties) hebben een verhoogde kans van 70% op de ziekte van Parkinson. Vele onderzoeken wijzen uit dat er een verhoogd risico is op diabetes, depressies, miskramen, vruchtbaarheidsproblemen (vooral bij mannen) en geboorte afwijkingen.

Dit is wel even schrikken...als je netjes dagelijks je 2 ons groenten en 2x fruit neemt omdat dit gezond voor je zou zijn, dat is het wel mits je het biologisch eet!

Je kunt nu natuurlijk overstappen op volledig biologisch voedsel, maar voor mensen met de kleinere portemonnee is hier de lijst met groenten en fruit die je beter biologisch kunt eten:


Groenten:
aardappelen
bleekselderij
chia zaden
chlorella (poeder)
kerstomaatjes
komkommers
pepers
sla
sperziebonen
spinazie
spirulina (poeder)
tarwegras (poeder)
wortels

  Fruit:
  aalbessen
  aardbeien
  appels
  bananen
  blauwe bessen
  bijenpollen
  citroen
  druiven
  goji bessen
  frambozen
  nectarines
  perziken
  sinaasappels

   Hier zijn de groenten en fruit die je met een gerust hart niet- biologisch kunt kopen. (maar wel even goed moet spoelen)

   Groenten:
   asperges
   aubergines
   avocado's
   erwten
   kool
   mais
   paddenstoelen
   uien
   zoete aardappelen

   Fruit:
   ananas
   grapefruits
   honing
   kiwi's
   kokosnoot
   mango's


   Hoe maak ik niet biologische groenten en fruit simpel schoon?

   Groenten en fruit moet je altijd wassen voor je het gebruikt. Met water spoel je al veel pesticiden en vuil weg. Er is nog een betere (simpele) manier om je groenten en fruit schoon te maken...

   Stap 1: Pers het sap van een biologische citroen, meng dit met 2 eetlepels appelazijn en 1 glas water. Stop dit in een plantenspuit.
   Stap 2: Spuit je groenten en fruit in en spoel het af met water. En Klaar!

   Waarom kiezen voor biologisch?

   Door te kiezen voor deels biologisch te eten maak je de keuze voor een goede gezondheid en daarbij steun je ook nog eens de lokale, biologische boeren en kleine producenten die gezonde voeding mogelijk maken.

   Een Win - Win situatie dus!

   woensdag, juli 09, 2014

   0 reacties:

   Een reactie posten

    
   Top